ανοσολογική εξέταση αίματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν αξιοσημείωτο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς και ασθένειες.

Ο σκοπός του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να µας προστατεύει από ασθένειες µε το να εντοπίζει και να σκοτώνει παθογόνα και καρκινογόνα κύτταρα.

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει επαρκώς ή αν η παθογονική επίθεση είναι  μεγάλη για να καταπολεμηθεί, τότε ο
οργανισμός θα αρρωστήσει. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων. Αυτή είναι και η χρησιμότητα των ανοσολογικών εξετάσεων.

Σε περιπτώσεις ανώμαλης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, εμφανίζονται νοσήματα όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι συχνές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις σημαντικής βαρύτητας είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καταστολής του ανοσοποιητικού.

Oι βιοχημικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργίες των συμπαγών οργάνων του οργανισμού μας καθώς και μεταβολικές διαταραχές αυτού. Έχουν σαν σκοπό τη μέτρηση ουσιών και βιοχημικών παραγόντων, με σκοπό τη διάγνωση ασθενειών.

Διενεργούνται βιοχημικές εξετάσεις αίματος όπως :

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, περιλαμβάνει αιματοκρίτη, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη, αιμοπετάλια για τον έλεγχοτης πηκτικότητος του αίματος.
  2. ΣΑΚΧΑΡΟ, για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, και την παρακολούθηση της νόσου σε διαβητικούς ασθενείς.
  3. ΟΥΡΙΑ, ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών.
  4. ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, HDL, LDL, για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
  5. ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ (SGOT, SGPT), ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ (ALP), Γ – GT, για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος.

Για παράδειγμα, η αύξηση του σακχάρου μπορεί να αποκαλύψει έναν αρχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος στο αρχικό του στάδιο μπορεί να ελεγχθεί μόνο με αλλαγή των διαιτολογικών συνηθειών του ατόμου, χωρίς χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για κάθε σύστημα υγείας.

Επίσης πραγματοποιούνται εξετάσεις για έλεγχο σιδήρου, που δεν θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο στις δικές του τιμές. Πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάμε και την τιμή της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το σίδηρο στον ανθρώπινο οργανισμό.

About the author
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit